Myllyn Paras jauhopussin kyljestä otin ohjeen, mutta itse korvasin osan jauhoista kauraleseillä ja speltillä. Tuli kyllä tosi hyvää leipää!

taikinan juuri

5 dl vettä

2/3 hiivaa

2 rkl siirappia

6dl hiivaleipajauhoja

2 tl suolaa

30 g oliiviöljyä

n. 8 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl jauhoja ja sekoita. Annan taikinanjuuren käydä puolisen tuntia, niin että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim jääkaapissa. Valmista taikina lisäämällä juureen suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää. Kohota kaksinkertaiseiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Voit leipoa taikinasta myös sämpylöitä, annoksesta tulee n. 20-25 sämpylää.

Itse tein silikonivuoassa 3 vuokaleipää tuosta annoksesta. Leivistä tuli aika matalia ja siksi nyt teinkin seuraavista satseista 2 leipää. Taikinaa riitti vielä tytön perhosleipiin.